Serdecznie witamy

Głodni wiedzy z Głogowa

dane osobowe, http://aspera.katowice.pl/

Patrick McGoohan

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Patrick McGoohan
Ilustracja
Patrick McGoohan (1962)
Data i miejsce urodzenia 19 marca 1928 r.
Nowy Jork Stany Zjednoczone
Data i miejsce śmierci 13 stycznia 2009 r.
Santa Monica Stany Zjednoczone

Patrick McGoohan (ur. 19 marca 1928 w Nowym Jorku, zm. 13 stycznia 2009 w Santa Monica) - amerykański aktor, scenarzysta i reżyser.

Filmografia

aktor
  • You Are There (1953-1957) (gościnnie)
  • Disneyland (1954-1990) jako Doktor Christopher Syn / Strach na wróble (1964) (gościnnie)
  • The Vise (1954-1960) jako Tony Mason (gościnnie)
  • I Am a Camera (1955) jako Swedish Water Therapist
  • Moby Dick Rehearsed (1955) jako Poważny aktor / Starbuck
  • The Adventures of Sir Lancelot (1956-1957) jako Sir Glavin (gościnnie)
  • Hell Drivers (1957) jako C. 'Red' Redman, Foreman
  • Brand (1959) jako Brand
  • The Big Knife (1959) jako Charles Castle
  • Danger Man (1960-1961) jako John Drake
  • Two Living, One Dead (1961) jako Erik Berger
  • All Night Long (1962) jako Johnnie Cousin
  • The Quare Fellow (1962) jako Thomas Crimmin
  • Mściciel w masce (The Scarecrow of Romney Marsh, 1964) jako Dr Christopher Syn
  • Danger Man (1964-1966) jako John Drake
  • The Three Lives Of Tomassina (1964) jako Andrew McDhui
  • Koroshi (1966) jako John Drake
  • The Prisoner (1967-1968) jako Więzień / Numer Sześć
  • Stacja arktyczna Zebra (Ice Station Zebra, 1968) jako David Jones
  • The Moonshine War (1970) jako Frank Long
  • Maria, królowa Szkotów (Mary, Queen of Scots, 1971) jako Jakub Stuart
  • Columbo: By Dawn's Early Light (1974) jako Porucznik Lyle C. Rumford
  • Genio, due compari, un pollo, Un (1975) jako Major Cabot
  • Columbo: Kryzys tożsamości (Columbo: Identity Crisis, 1975) jako Nelson Brenner
  • Człowiek w żelaznej masce (The Man in the Iron Masc, 1976) jako Fouquet
  • Express Srebrna Strzała (Silver Streak, 1976) jako Roger Devereau
  • Ślepa uliczka (The Hard Way, 1979) jako John Connor
  • Ucieczka z Alcatraz (Escape from Alcatraz, 1979) jako Warden
  • Scanners (1981) jako Doktor Paul Ruth
  • Baby: Secret of the Lost Legend (1985) jako Eric Kiviat
  • Oberża na Pustkowiu (Jamaica Inn, 1985) jako Joss Merlyn
  • Of Pure Blood (1986) jako Dr Felix Neumann
  • Trespasses (1987) jako Fred Wells
  • Colombo: Agenda for Murder (1990) jako Oscar Finch
  • The Best of Friends (1991) jako George Bernard Shaw
  • Braveheart. Waleczne serce (Braveheart, 1995) jako Król Edward I
  • Czas zabijania (A Time to Kill, 1996) jako Omar Moose
  • Columbo: W proch się obrócisz (Columbo: Ashes to Ashes, 1998) jako Eric Prince
  • Planeta skarbów (Treasure Planet, 2002) jako Billy Bones (głos)
reżyser
  • Danger Man (1960-1961)
  • Danger Man (1964-1966)
  • The Prisoner (1967-1968)
  • Catch My Soul (1974)
  • Columbo: Kryzys tożsamości (Columbo: Identity Crisis, 1975)
  • Columbo: ostatni toast za komandora (1976)
  • Colombo: Agenda for Murder (1990)
  • Columbo: W proch się obrócisz (Columbo: Ashes to Ashes, 1998)
  • Columbo: Śmiertelna partytura (2000)
scenarzysta
  • The Prisoner (1967-1968)
  • Columbo: W proch się obrócisz (Columbo: Ashes to Ashes, 1998)
masaż relaksacyjny warszawa, apartamenty w Szczawnicy, chirurg szczękowy Kraków